USA V, Acadia

 photo RHJ_5191.jpg

Första stoppet på resan mot Acadia var Portland, en hamnstad i södra Maine. Där tittade vi in på turistbyrån och fick riktigt bra hjälp och sedan fick vi en lobster roll på en av alla snabbhummerställena innan vi drog vidare Down East, som de kallar nordost.

Jag menar, kan det bli bättre än ett korvbröd med en halv hummer och en hel hög pommes frites till?

 photo RHJ_5199.jpg

 photo RHJ_5211.jpg

Mount Desert Island som Acadia ligger på är en halvö som till största delen är en nationalpark sedan 1916. Från början var det ett sommarställe för de riktigt rika, vissa områden är det fortfarande men efter en skogsbrand 1947 ödelades 67 sommarpalats och många mindre hus. Eftersom tiderna förändrats sedan de superrika byggde sina hus med plats för en hel tjänarstab 50 år tidigare blev de aldrig uppbyggda i någon större skala utan många skänkte sin mark till parken. John D Rockefeller var en av de superrika och han bekostade också ett system med vägar och broar genom parken.

Vi kom till Acadia på eftermiddagen och började med att sätta upp tältet, sedan åkte vi in till Bar Harbour som huvudorten på Mt Desert Island heter. Det är ett ställe som får alla andra turistfällor att blekna! Från centrum och hela vägen ned till hamnen finns det inget annat än souvenirbutiker och hummerrestauranger. Vi stönade, köpte varsitt tygmärke och åt kinamat. Sedan åkte vi till Indian Point som campingägarna tipsade om och tittade på solnedgången. Här fick vi en ny erfarenhet, tidvatten!

 photo RHJ_5257.jpg

 photo RHJ_5254.jpg

Här uppe Down East är det stor skillnad på ebb och flod, på vissa ställen uppåt fyra meter. På vissa ställen har de båtvagnar på räls liggande vid bryggorna, så kommer de in med båten när det är lågvatten rullar de ut vagnen till båten och drar upp båten till bryggan. På andra ställen har de större båtar liggande ute i bojar och små gummibåtar eller dingar som de ror ut med inne vid land.

Dagen efter tog vi en båttur runt omgivningarna och lyssnade på när en pratglad sjöman berättade om alla rika som ägde de stora husen vi gick förbi. Nationalfågeln, en vithövdad havsörn, fick vi också se på långt håll.

 photo RHJ_5279.jpg

 photo RHJ_5307.jpg

Hummerfiskare

 photo RHJ_5366.jpg

Egg Rock Lighthouse

 photo RHJ_5334.jpg

Stränderna var fulla av hus i den här storleken

Efter båtturen åkte vi till Jordan Pond House och åt en lokal specialité, te och popovers. En popover är som en uppblåst muffins.

http://acadiajordanpondhouse.com/jordan-pond-house/

 photo RHJ_5415.jpg

Utsikt över Jordan Pond och Bubble Mountains

Dagen efter vandrade vi i bergen och tog inga bilder, men vi bestämde oss för att se solnedgången vid Mount Desert Islands enda landfasta fyr, Bass Harbour Head. Det är ett ställe man inte får missa när man är här, det ser man om inte annat på köerna till parkeringen och på bergen nere vid fyren. Här sitter minst 33 fotografer med kamerorna riktade rakt in i solnedgången och får 33 likadana bilder. Bara en riktade kameran åt andra hållet…

 photo RHJ_5477.jpg

 photo RHJ_5473.jpg

Eftersom de tittade rakt emot solen hamnade hela fyren i skugga från deras synvinkel

 photo RHJ_5476.jpg

Så här gjorde jag istället!

 photo RHJ_5508.jpg

När solen försvunnit under horisonten blev det ännu roligare för då försvann alla utom 3-4 stycken så det gick att gå vart man ville.

 photo RHJ_5504.jpg

 photo RHJ_5487.jpg

 photo RHJ_5520.jpg

Fortsättning följer! Acadia är stort och man vet aldrig vad som väntar!

Annonser

2 thoughts on “USA V, Acadia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: