USA IV, New Hampshire

Efter Vermont körde vi österut till New Hampshire och White Mountains National forest där vi tänkte stanna i några dagar. Precis som vi hoppades prickade vi helt rätt för att få se de fina höstfärgerna!

 photo RHJ_4955.jpg

I de stora parkerna där mycket folk från städerna samlas blir vissa platser rena vallfärdsorterna. Man parkerar vid vägen, går några hundra meter på en grusväg och tittar på ett vattenfall eller ett berg eller något en stund. Sedan åker man vidare och stannar vid nästa turistfälla. Eftersom man ska ta seden dit man kommer får jag bjuda på The Basin och Lost River!

 photo RHJ_4977.jpg

 photo RHJ_4941.jpg

Lost River är et ställe där stora stenblock har rasat över en fors och bildat grottor som man kan krypa genom medan vattnet rinner under en eller på sidorna. Mellan grottorna har de byggt broar och trappor. När vi kom hit på eftermiddagen ösregnade det, så vi var nästan de enda turisterna. Vi tog väl lite för lång tid på oss genom grottorna för när vi kom upp till entrén hade de låst in oss och gått hem! Nu var ju inte staketen högre än att vi kunde klättra ut så vi överlevde ju, men det kunde ha blivit lite spännande…

Eftersom det var så eländigt väder sov vi på ett motell den natten. Cissis kamera blev dränkt av regnet vid Lost River så hon hade bara mobilkameran de följande dagarna.

Dagen efter gick vi till The Basin som ni redan sett. Det är en jättegryta med en fors som rinner in efter ena kanten. Hit går man, tar en bild med sin selfie-pinne och går vidare.

En ännu större attraktion här är Kancamagus Highway, en vägsträcka på 4 mil genom södra delen av parken som anses ha fantastisk utsikt. Nu var det ju rätt årstid så bilarna låg kofångare mot kofångare hela vägen och parkeringarna vid utsiktspunkterna var proppfulla. Hur fin utsikten än var bitvis så finns det trevligare sätt att uppleva naturen. På kvällen tältade vi och morgonen efter gick vi upp på berget bakom campingplatsen i soluppgången! Det är mer i vår stil!

 photo RHJ_5036.jpg

 photo RHJ_5076.jpg

Utsikten var helt otrolig när vi kom upp på klipporna där det inte växte några träd

Dagen fortsatte med Glen Ellis falls.

 photo RHJ_5110.jpg

 photo RHJ_5120.jpg

Och vidare med en biltur upp på New Englands högsta berg, Mount Washington på 1917 meter över havet. Tänk er att köra bil till toppen av Kebnekaise!

 photo RHJ_5161.jpg

 photo RHJ_5132.jpg

 photo RHJ_5139.jpg

Meteorologistation, vädret här uppe är ökänt för att vara oberäkneligt. 12 april 1934 uppmättes världens kraftigaste vindby på 103 m/s här. Vi hade en otrolig tur med vädret. Det var klart men riktigt blåsigt och det ramlade ned isbitar från antennerna.

 photo RHJ_5128.jpg

 photo RHJ_5140.jpg

Kuggjärnvägen byggdes 1869, två år innan den första kuggjärnvägen i Schweiz!

 photo RHJ_5181.jpg

Vägen upp till Mount Washington är 12 km lång och på den sträckan tar man sig 1408 meter upp från dalen! Det är riktigt brant och bromsarna var glödheta när vi kom ned, men de kallnade allteftersom när vi körde österut mot Acadia på Maines östkust. Mer om det nästa gång!

Annonser

One thought on “USA IV, New Hampshire

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: