USA del III

 photo RHJ_4574.jpg

Efter övernattningen på Mt Greylock körde vi upp genom Vermont till Burlington och vidare ut på öarna i Lake Champlain. Lake Champlain ligger mellan New York state i väster, Vermont i öster och Canada i norr.

 photo RHJ_4647.jpg

 photo RHJ_4650.jpg

North Hero House på ön med samma namn. Som vanligt var det bästa att inte planera i onödan utan bara se var vi skulle hamna. Förutom en fantastisk frukost fanns en pool på stranden så trots att det bara var några få plusgrader kunde vi sitta och bubbla i solnedgången.

Här stiftade vi också närmare bekantskap med något som skulle förfölja oss hela resan utom i nationalparkerna:

 photo RHJ_4653.jpg

Exakt all mark som inte är park är privat och det är brottsligt att gå på den. I princip bryter man mot lagen om man stannar bilen vid vägkanten och går över diket. Ni svenskar som inte har upplevt det här på nära håll ska bara veta att allemansrätten är värd exakt vad som helst. Det är något av det mest unika vi har i vårt land. I vissa områden är vägkanterna tapetserade med private property-skyltar, till och med den risigaste pinnskog som en svensk inte ens vill gå ut i är avundsjukt bevakad så ingen ska trampa på den. Den i stort sett hundraprocentiga avverkningen genom åren har också gjort att det knappt finns ett träd som är äldre än 100-120 år i hela New England och de flesta skogarna är mest sly, till och med i parkerna. Samtidigt gör ju detta att eftersom man inte får gå ut i naturen där man bor så måste alla naturintresserade samlas i parkerna där det blir trafikstockning på helgerna.

Att gå ned till strandkanten är oftast brottsligt om det inte är en större hamn man är vid, annars har alla sin privata brygga och strandplätt. Vid solnedgången tittade vi alltid på kartan för att se något fint ställe med västläge som man skulle kunna få lite fina bilder från, men allt som oftast fick vi vända eftersom vi inte vi inte kunde ta oss ned till stranden eller vart vi nu var på väg. Strandskyddet är alltså något vi ska vara lika noga med som allemansrätten…

Hur som helst, färdiggnällt för den här gången. Efter North Hero Island vände vi mot öster och körde igenom Vermont där vi passerade Ben & Jerrys glassfabrik vid S:T Johnsbury och Montpelier, USA:s minsta delstatshuvudstad.

 photo RHJ_4758.jpg

 photo RHJ_4838.jpg

 photo RHJ_4892.jpg

Öster om Vermont ligger New Hampshire. Där ligger också White mountains national forest som var ett av de stora målen på resan och passande nog ämnet för nästa inlägg 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: