Visingsö del 2

Efter turen till Visingsborg mötte vi några fler som skulle vara med på turen men som inte kom förrän på lördagsmorgonen. När alla hade samlats vid färjeläget åkte vi ned till Näs borg och skifferklipporna vid sydspetsen.

Näs borgruin är mycket gammal, troligen från omkring år 100 e.kr. Under 1200-talet var det Sveriges mäktigaste borg och både kungens makt och rikedomar fanns här. Efter flera krig mot danskarna lades den till slut i ruiner någon gång på 1300-talet. Numera ser man formerna av de två tornen, ett runt och ett kvadratiskt, men jag undrar hur mycket som är kvar av den ursprungliga ruinen och hur mycket som ställts i ordning under nationalromantiken eller senare. I det fyrkantiga tornet finns ett rum med murat tak och dessutom finns det plattformar och trappor med räcken att gå på som inte riktigt bär spår av 700 års förfall. Det vore intressant att veta hur det såg ut innan de satte tänderna i ruinen!

 photo 18052013-_RHJ6127.jpg

På östersidan av sydspetsen ligger Visingsöformationen, ett strandområde av lerskiffer och sandsten som sakta men säkert håller på att brytas sönder och ramla ut i Vättern. Det är intressant att se de olika lagren och hur olika färger är! Det vore spännande att veta vilken tidsperiod man kan se ovanför vattenytan och vad t.ex. de röda och grå linjerna en halvmeter från vattenytan består av! Dagarna är räknade för träden på kanten, snart tippar de utför när marken de står på försvinner…

 photo 18052013-_RHJ6116.jpg

På vägen tillbaka

 photo 18052013-_RHJ6123.jpg

Under dagen tog vi oss sakta norrut till olika lokaler som var intressanta för biologerna och i vissa fall trevliga att fota för mig. Eftersom jag inte är hemma på latin blev utbytet med dem tidvis rätt begränsat 😉

 photo 18052013-_RHJ6168.jpg

 photo 18052013-_RHJ6170.jpg

Bland annat besökte vi en gammal mullbärsträdsodling. Mullbär är som bekant det enda silkeslarver kan leva av och mycket riktigt är träden rester efter ett försök att producera silke i Sverige. Det blev ingen succé direkt och idag är träden mer eller mindre döda.

 photo 18052013-_RHJ6176.jpg

Andra träd var mer levande!

 photo 18052013-_RHJ6171.jpg

 photo 18052013-_RHJ6182.jpg

Alla ställen vi var till var inte lika fotogena så det blev inga fler bilder från dagens äventyr. På kvällen åkte jag ensam upp till fyren på nordspetsen.

 photo 13maj18-_RHJ6193.jpg

Fortsättning följer!

Annonser

2 thoughts on “Visingsö del 2

  1. Man blir verkligen sugen att åka dit någon vår. Tänker varje gång jag åker till Norrköping
    att jag ska besöka Visingsö. Fantastiska bilder, som vanligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: