Nordens Ark!

Helgen den 25 till 27 maj var jag med på en fotoworkshop på Nordens Ark med naturfotografen Tom Svensson. I vanliga fall jobbar han på Nordens Ark, bland annat som fotograf. Han har också skrivit ett par böcker och så håller han kurser och workshops där man får bo på hotellet i parken och tillsammans med några andra deltagare vara med och fota djuren på helt andra sätt än man kan som besökare. Dessutom hjälper ju Tom till med tips och idéer om hur man ska ta bättre bilder.

Här kan ni läsa mer om vad Tom pysslar med annars:

http://www.tomsvensson.se/

Kursen började på fredag eftermiddag med en trerätters middag med torskrygg som huvudrätt. Sedan gick vi en tur i parken, mest för att titta lite på djuren och få veta vad vi kommer att göra under resten av helgen. Några prisvinnande bilder blev det inte direkt under första kvällen, men det blev bättre senare!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Manvarg

Photobucket

På lördag morgon gick vi upp halv fem för att vara uppe hos lodjuren och vargarna vid soluppgången när ljuset börjar falla in mellan träden och ge skuggor och upplysta områden man kan använda riktigt effektfullt för att få bättre bilder. Tyvärr var det lite moln uppe när vi var hos lodjuren, så i gick vidare mot vargarna. När vi kom dit var molnen borta och vi fick till exakt den effekten vi ville ha!

Photobucket

Gäääääsp

Photobucket

Photobucket

Efter en stund hade solen kommit såpass högt att det var slut på morgonljuset och bilderna blev som vanligt igen. Fast det behöver ju inte vara så illa alla gånger 😀

Photobucket

Bilderna på lodjuren blev inte så tokiga de heller, men inte lika effektfulla kanske.

Photobucket

Photobucket

Efter att vi varit hos vargarna gick vi vidare till järvarna, helt klart Nordens Arks roligaste djur! Trots att de kan fälla en älg och jaga bort en björn är de inte alls särskilt stora och framför allt verkar de inte särskilt skräckinjagande 😀

De skumpar runt lite klumpigt och lekfullt, nosar och verkar rätt nyfikna på oss faktiskt. Fast när Tom visar deras vattenho av rostfritt stål som järvarna har skrynklat ihop kanterna på som om den var av aluminiumfolie börjar man inse vilka djur man är och hälsar på hos… Hur som helst, vi fick alltså komma in i järvarnas hägn och titta på när de härjade runt på nära håll! Tom hade med sig lite mat för att få dem att klättra i träd och så. Järvarna är svåra att fota, de har så mörk päls att allt som är i skugga lätt blir helt svart plus att pälsen samtidigt är såpass blank att reflexer kan bli helt utfrätta. Några bra bilder lyckades jag iallafall med!

Photobucket

Photobucket

Är du ute och går i skogen och får se ett sånt här gap, undvik att stoppa dit fingrarna… Jag undrar om inte järvarna kan vara det djuret som har störst tänder i förhållande till kroppen 😉

Photobucket

Nästa sak på programmet var att fota en flygande lappuggla. Det kan låta enkelt men var en riktig utmaning!

Photobucket

Vi väntade utanför hägnet medan en djurskötare la något ätbart på en stubbe och ugglan flög ned för att ta det. Då gällde det att lyckas pricka in ugglan i sökaren, hitta fokus och knäppa så många skarpa bilder som möjligt innan den landade. Min Nikon D300s tar sex bilder per sekund i snabbaste läget så det blev en hel del bilder varav inte särskilt många blev skarpa. Träning träning! Här är en av de få bilderna där jag prickade exakt.

Photobucket

Emellanåt var vi tvungna att gå in, tömma minneskorten, få en lektion i bildbehandling och äta lite. Sedan var det bara att sticka ut igen och fortsätta!

Ett annat trevligt djur de har är röd panda. Det är en liten latmask som mest ligger uppe på en gren och tittar, emellanåt klättrar han ned och plockar något att äta, men med minst tre vilopauser på vägen.

Photobucket

Photobucket

En annan krabat här är Pallaskatten från Centralasien, minst lika lat som pandan fast den här ligger på en klipphylla istället. Dessutom ser han rätt sur ut.

Photobucket

Den europeiska vildkatten bodde i ett annat hägn. Förr fanns den över stora delar av Europa, numera finns den bara på några få platser i Tyskland och Skottland.

Photobucket

Avslutningen på lördagen var rätt trevlig den också, med grillfest utanför varghägnet! Vi satt och åt nygrillat kött med potatisgratäng medan vargarna strök utefter sidorna av stängslet. Sämre måltider har troligen ätits i mänsklighetens historia 😆

Photobucket

Söndag morgon började på samma sätt som lördagen, men den här gången hade vi ljuset med oss hos lodjuren också!

Photobucket

Sedan gick vi till vargarna där jag knäppte helgens bästa bild 😀

Photobucket

När vi tröttnat på vargarna gick vi till amurleoparderna och snöleoparderna.

Photobucket

Photobucket

Honan är inte överens med hanen

Photobucket

Snöleopard i grottan

Photobucket

Photobucket

Trodde ni att en get kunde se så här cool ut? 😀

Photobucket

Säga vad man vill om att hålla djur i fångenskap, men djuren på Nordens Ark är inte sällan utrotningshotade och om inte olika djurparker hade ett antal av dem skulle arten leva farligt nära total utrotning. Dessutom är hägnen här mycket större än vad jag har sett på andra ställen och djuren kan alltid dra sig undan helt från besökarna. Fast det hade ju varit trevligt om de kunde leva i vilt tillstånd istället…

Photobucket

Dessutom finns det djur som bor här helt frivilligt, som den korvätande katten 😆

Photobucket

Annonser

11 thoughts on “Nordens Ark!

  1. Härligt, många fina bilder Rickard. Enda sakfelet är att du skrev att Tom jobbar på Nordens Ark, han jobbar fan inte, han glider, men så är han ju Gaisare också så allt är förlåtet 🙂

    • Åh, så många fina bilder! Den kursen vill jag också gå. Ett fantastiskt ställe för fotografering kan jag tänka mig.
      Hälsningar Gunvor

      • Ja, jag kan verkligen rekommendera den kursen Gunvor! Annars är det riktigt trevligt att bara ta med kameran och åka dit, det går att få riktigt trevliga bilder så också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: