Väder igen

Som ni kanske har märkt skriver jag en del om hur vädret är här uppe. Det beror helt enkelt på att det påverkar oss en hel del del eftersom vi jobbar ute för det mesta.

De senaste dagarna har det som sagt varit plusgrader och lite snö och blåst av och till. I morse blåste det riktigt hårt och snöade parallellt mot marken. Vi hade bara två bitar kvar att montera innan vi skulle vara klara här innan Longyearbyen och vi var tvungna att få upp dem innan vi åkte. Det var två bitar med en böj i ena änden som ska gå från markledningarna och upp efter en vägg och in genom den på ungefär tre meters höjd.

När det blåser kraftigt går det inte att svetsa eftersom det blåser in syre i svetsen och då blir det bara pannkaka av alltihop. Det är nu det börjar gå bra för oss. Min kära syster Annika på SMHI erbjöd ju skräddarsytt väder i en kommentar till förra inlägget, det verkar som att hon skickade ett varuprov och fortsätter det så här tror jag att jag köper en prenumeration 🙂

Först kommer vi på att vi står alldeles utanför en mekverkstad och jobbar, så vi gick bara in och frågade om vi fick stå där inne och svetsa ihop delarna innan vi hänger upp dem och det var ju inga problem. Hela tiden blåste och snöade det ute medan vi stod inne i värmen och jobbade!

Sedan när i blev färdiga fick vi tag i en kran som skulle hänga upp dem för oss medan vi oroade oss för hur det skulle gå att svetsa ihop dem med markledningarna i blåsten och snöyran. Så när kranen kom stendog vinden, det slutade snöa och himlen blev nästan klar!

Att hänga upp dem gick hur fint som helst, allt passade perfekt. Rörens ytterdiameter är 400 mm och hålen i väggen var 420 mm, vi var alltså tvungna att kapa rätt med två centimeters marginal! Experter som vi är gjorde vi såklart det och allt passade perfekt och blev spikrakt åt alla håll 😀

Sedna när vi började packa ihop verktygen och göra iordning kom vinden tillbaka, en timme efter att vi blev färdiga med svetsningen blåste det så att grejer blåste av flaket på vår pick-up när den stod still!

På grund av vinden och snöyran kunde jag inte ta några bilder på rören vi hängde upp, men det kommer! Här är några andra rör vi drog häromdagen. Tyvärr var det fel på ritningen så vi måste göra om dem… Det är alltså 219 mm förisolerade fjärrvärmerör vi jobbar med. Det är ett vanligt 219 mm stålrör med ett 400 mm plaströr utanpå och skumisolering emellan. Längst bort ser man rörändarna sticka ut ur isoleringen. De vita påsarna vid böjarna är muffar som träs över skarvarna och fylls med skum efter att vi svetsat ihop delarna. Eftersom det är permafrost gräver man sällan ned rör som i Sverige utan de får ligga på träbockar uppepå marken.

Photobucket

Imorgon åker vi som sagt till Longyearbyen för att jobba på ett annat fjärrärmeprojekt i några dagar. Det ska bli trevligt att komma till civilisationen som omväxling, fast det är nog rätt illa med en när man kallar Longyearbyen för civilisationen också 😆

Eventuellt kommer det inte att finnas någon internet där vi bor, så det här kanske blir sista inlägget på ett par dagar. Hav förtröstan!

Jag avslutar med en bild på kvällsbuffén 😀

Photobucket

Annonser

2 thoughts on “Väder igen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: