I middagsmörkrets land!

I förrgår, måndagen den 14 november, flög jag från Oslo via Tromsö till Longyearbyen på Svalbard. När vi kom till Longearbyen var det meningen att vi skulle fortsätta direkt till Sveagruva där vi ska jobba, men det var fullt på planet dit så vi fick övernatta i Longyearbyen.

Tromsö flygplats

Tromsö flygplats

Longyearbyens flygplats

Longyearbyens flygplats

Vi bodde en natt i det bortersta huset

I det bortre huset bodde vi en natt

Centrum

Som sagt har solen gått ned för säsongen, så det väntar runt tre månader av natt innan den går upp igen. Det blir lite ljusare mitt på dagen än det är på natten, men ljusare än skymning blir det aldrig.

Klockan 11 igår, tisdagen den 15, gick vi på planet mot Sveagruva. Flygningen gick fort, Svea ligger bara på andra sidan bergen men det finns inga vägar dit eller egentligen någonstans annat än inom tätorterna här på Svalbard.

Själva planet var en historia för sig. Det har knappast vunnit några pris för sin design vare sig ut- eller invändigt men funktionellt var det! Nu har jag fått reda på att planet är ett Dornier 228.

När vi lyfte flög vi ett varv förbi Longyearbyen innan vi satte kurs mot Svea

Utsikten på vägen

Första skymten av Svea

Vi började jobba så fort vi kom till Svea så nu har vi gjort en och en halv arbetsdag av trettio ungefär. Igår var det -14°, nästan vindstilla och stjärnklart (På sommaren hade jag skrivit soligt 😉 ) men idag har det blåst och snöat till och från hela dagen men temperaturen har gått upp till -5°. Kylan är inte alls lika rå som hemma utan -10° känns inte särskilt kallt, det kändes kallare på Tromsö flygplats där det var nollgradigt.

Vi håller på att dra fjärrvärmerör från en dielseleldad kraftvärmecentral och runt till de olika byggnaderna på omådet. Det allra mesta som ska vara utomhus gjordes färdigt i somras innan jag kom hit och vi håller på med det sista nu, sedan ska vi börja bygga inomhus.

Tyvärr har jag inte hunnit ta några bilder och nu är det för dåligt väder för att det ska bli bra så dem får ni tyvärr vänta på 😉

Nu ska jag gå och ta för mig av kvällsmaten, skaldjursbuffé 😀

Glöm inte:

Annonser

4 thoughts on “I middagsmörkrets land!

  1. Flygplanet med randiga propellrar är snyggt! (Pärlor för…..) Dornier byggs i Friedrichshafen vid Bodensjön – nästan hemma also. Det var mycket ljusare än väntat. Nu väntar vi vänligen pa mer bilder & berättande. Takk, takk!
    Hilsen
    Moster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: