Slangflyttning!

När vi borrat färdigt ett hål måste vi ju flytta alla slangar och kablar till nästa borrtorn så vi kan börja borra där och så vetenskapsmännen kan börja deploya sina DOMer.

Vi har två likadana borrtorn som vi flyttar mellan hålen. Ett är alltid igång och borrar, utom just när vi flyttar slangarna.

Från högtryckspumparna till borrtornet går en isolerad armerad gummislang med 10 cm diameter och en likadan går tillbaka till oljebrännarna med returvattnet från borrtornet. Slangarna vi använder är uppbyggda av 120 meterssektioner, normalt använder vi mellan två och fyra sektioner till varje slang mellan drillcamp och borrtornet.

Oljebrännarna, sammanlagt har vi fyra byggnader med oljebrännare i drillcamp

Högtryckspumparna

Vid borrtornet står fyra rullar, två med slangar och två med kablar, som går ner i hålet när vi borrar.

De två rullarna till höger är det huvudborrslangen och borrkabeln som dels är till för instrumenten nere i borrhuvudet som visar tryck och temperatur både innuti borrhuvudet och i vattnet utanför och även borrhuvudets lutning så vi vet att hålet blir spikrakt och dels stödjer borrslangen eftersom den är för tung för att kunna bära sin egen vikt 2,5 kilometer ner i hålet. Men mer om det en annan gång!

De två andra rullarna är returvattenslangen och kabeln till den. Eftersom vi pumpar ner vatten i hålet med borrhuvudet måste vi suga upp det med returvattenpumpen som vi sänker ner till ca 15 meters djup i hålet. Den pumpar tillbaka vattnet genom returvattenslangen till oljebrännarna som sagt. Varje slangrulle är kopplad till en av slangarna tillbaka till drillcamp.

När vi flyttar slangarna måste vi koppla isär slangarna från slangrullarna och dela på slangsektionerna.

En stor Caterpillar kommer och hämtar de största rullarna och drar dem till det andra borrtornet medan vår lilla bobcat drar dit de små rullarna. Efter det drar vi slangsektionerna till rullarna med bobcaten och ansluter dem.

Alltihop bör gå på under en timme för att inget ska frysa ihop, fast det är värre på hösten och våren när det är 25 grader kallare än nu och blåser mycket mer. Idag har vi haft -19 grader, det är riktigt varmt!

Förutom slangarna och borrkablarna går det en massa datakablar och grova strömkablar mellan drillcamp och borrtornet.

Annonser

2 thoughts on “Slangflyttning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: