Deployment

När vi borrat hålet i isen kommer vetenskapsmännen och sänker ner sina DOMer i hålet, oftast med hjälp av några borrare. De senaste dagarna har jag fått vara med och på deployment. DOM betyder Digital Optical Module och är i princip en otroligt känslig digitalkamera som nästan kan se enstaka fotoner och förstärka signalen från dem så att vi får ett läsbart värde till datorerna som vetenskapsmännen kan ha och forska på.

Vad ordet deployment betyder är inte helt enkelt att förklara, men det är som ett mellanting mellan montering och utplacering skulle man kunna säga.

Först monteras fyra vikter på sammanlagt 200 kg i änden på en grov kabel, sedan monteras 60 DOMer med jämna mellanrum på kabeln och kopplas in på kontakter som går ut från kabeln.

Först ligger DOMerna på hyllor i borrtornet

Sedan flyttar en person över dem till speciella skålar där de väntar på att bli monterade, här ligger två DOMer i sina skålar och en är på väg ner i hålet

Efter det lyfter winschoperatören upp dem…

…Så vi kan hänga upp dem på kabeln i vajrar i över- och undersidan

Sedan kopplar vi ihop kontakterna, mäter avståndet till DOMen under med en lasermätare, tar två bilder för att vi ska veta var vilken DOM sitter och sen sänker vi ner dem till mellan 2,4 och 1,4 kilometers djup där de får frysa in i isen.

Att montera alla 60 DOMer tar 4-6 timmar och alla har varsin uppgift med speciella saker att göra. Till exempel Brad lyfter ut en DOM från hyllan, monterar en O-ring i kontakten, lägger den i sin skål och matar ut kabeln när vi monterar den. Jag river bort tejpen och öppnar öglorna som sittter på kabeln där DOMen ska monteras , monterar den övre schackeln och krokar i en säkerhetslina i undre schackeln. Misty monterar den undre schackeln och tejpar fast kabeln från DOMen, som oftast är för lång, i vajrarna och den grova kabeln för att hålla den ur vägen. Nate sköter winschen och spolen med den grova kabeln.

Varje DOM har ett serienummer och ett namn. Vissa av dem är tillverkade av Svenska forskare och de har Svenska namn, så igår monterade vi till exempel ”stol” ”svarta_tavlan” och ”violen” 😀

Annonser

2 thoughts on “Deployment

  1. Om du borrar ett lite djupare hål där du håller på och jag gräver från detta hållet och försöker hålla kursen, tror du att vi kan mötas till nyår då?
    Får jag för övrigt besvära om en GOD JUL!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: