Airdrop!

Igår skedde årets airdrop här på polen.

Det går till så att en Boeing C-17 flyger in från Christchurch lastat med lite småsaker som vi inte behöver, allt packat i små lådor av skumgummi eller tjock wellpapp och försett med fallskärmar. Sedan flyger planet hit och släpper ner hela lasten en bit bortom landningsbanan.

Efter airdropen gjorde de tre förbiflygningar över landingsbanan på lägre och lägre höjd och sköt ut rök. Sista gången vände de rakt ovanför vår borranläggning, det var riktigt häftigt! Det var då jag tog de sista bilderna.

Det hela är egentligen bara en övning. Orsaken till det hela är att om det skulle hända något allvarligt mitt i vintern när det inte går att landa med ett Hercules så kan de flyga in med en C-17 och airdropa det som behövs, proviant, bränsle och läkemedel.

Till exempel för några år sedan insåg den övervintrande läkaren att hon hade bröstcanser strax efter att det sista planet norrut för året lyft. Då airdropade de läkemedel och en massa annan medicinsk utrustning så hon kunde behandla sig själv. Hon överlevde säsongen och fick tumören opererad, med hon dog några år senare av ett återfall.

Dessutom kom traversen från McMurdo fram igår. Det är en resande cirkus vars uppgift är att transportera en liten skvätt bränsle varav de bränner upp hälften på vägen hit och lite andra småsaker över isen från McM ända hit med bandtraktorer under fruktansvärt lång tid och en enorm massa problem till en sjuk kostnad. Tyvärr fick jag inga bilder på dem när de kom. Traversen transporterar alltså gods över isen, travers betyder egentligen horisontal förflyttning och är inte ett lyfthjälpmedel i verkstäder i det här fallet 😀

I Mactown har de en cykel som de satt en trippmätare på. Varje år tävlar de med traversen om vem som klarar av sträckan McM-Sydpolen först, traversen på riktigt eller cykeln som några reparatörer använder inom Mactown 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: