Borrningen är igång!

I förrgår försökte dagskiftet börja borra, men ett datafel gjorde att de inte kom igång. Igår var det dock fixat och dagskiftet började borra igen, den här gången gick det som planerat!

Vi är redan nere på över 2100 meter på första hålet av de 2450 meter hålen ska bli. Borren matas ner ca 1,9 meter per minut beroende på hur högt tryck och hur mycket värme vi kan få ur borrhuvudet nere i hålet.

Igår fick jag sitta med i datacentralen, DCC, och lära mig om datasystemet som styr alltihop. I princip allting som har med borrningen att göra är datastyrt. Till exempel kan man ändra varvtalet på pumpar, sätta på och stänga av oljebrännare, öppna och stänga ventiler och se tryck och temperaturer på de flesta punkterna i systemet via ett nätverk där allt är uppkopplat. Själva borringen styrs också helt via datorer.

Vi har en grej som heter Unico som har konstruerats av en elektroingenjör som är med på projektet. Det är en databox som styr motorer av oika slag på ett mycket avancerat sätt. Till exempel Unicos som är kopplade till slangrullarna kan räkna ut hur mycket utrullningshastigheten ändras beroende på hur mycket slang det finns kvar på rullen och så vidare.

Själva borrningen går till så att man borrar ett hål på ca 50 meter genom det översta snölagret med en speciell borr eftersom den vanliga borren inte fungerar i snön. Efter ca 50 meter övergår snön till is av trycket och tiden. Då drar vi dit den vanliga borren och sänker ner borrhuvudet som består av ett munstycke längst ner som det heta vattnet sprutar ut genom, en viktstack på ett par hundra kilo för att den inte ska svänga så hålet inte blir snett och en mätare som mäter hålets diameter. Att hålet blir rakt är extremt viktigt, diametern är ca 60 cm och hela hålets längd måste hålla sig inom en kvadratmeter sett från ytan!

Borrhuvudet hänger i en kabel med elektriska ledningar till olika mätinstrument på borrhuvudet och en kärna av en grov stålvajer som är byggd för att klara bortåt 20 000 kg och en 4″ vattenslang. kabeln och slangen är upprullade på två stora rullar som står bredvid borrtornet och går över taket på borrtornet och ner i hålet.

Eftersom vi sprutar ner mängder med vatten i hålet måste vi ju pumpa upp vatten också, det gör vi med en pump högst upp i hålet som pumpar upp vattnet och cirkulerar tillbaka det genom oljebrännarna och tillbaka ner i hålet. Det är alltså samma vatten vi använder hela tiden, och hålet är alltid fullt med vatten upp till ca 50 meter från
ytan.

När vi borrat ner till 2450 meter hissar vi upp grejerna igen och flyttar vidare till nästa hål där ett annat borrtorn redan är uppställt. Slangarna och kablarna måste vi dock flytta med oss. I det första borrtornet börjar då deployerteamet att sänka ner en kabel med de 60 optiska sensorerna fördelade på den nedersta kilometern eftersom isen är klarast där och låter det frysa in. Därefter flyttas det borrtornet till ytterligare ett hål. Den här säsongen är det planerat att vi ska borra 20 hål. Totalt ska det vara nästan 90 hål och det är nu 27 kvar. Alltså blir det 7 hål att borra nästa säsong, sedan är projektet färdigt!

Vad som ska göras med borranläggningen efter att vi är färdiga är det nog ingen som riktigt vet, är det någon här som vill ha den får ni den säkert mot fraktkostnaden 🙂

Sommaren verkar vara på väg på allvar nu! Just nu är det -25 och -36 med windchill.

Annonser

3 thoughts on “Borrningen är igång!

  1. Farmor och jag har last och tittat på dina bilder. vill att du snart skall komma hem. Behöver en uttjänt borrigg.
    hälsningar
    farmor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: