The Dome…

… Är den gamla stationen här på Sydpolen. Den byggdes ca 1975 och ersatte den första stationen från 1957 som nu ligger översnöad någonstans bortanför landningsbanan. Så sent som förra sommaren gick det dock att ta sig in i den gamla stationen genom ett hål även om det var förbjudet, fast nu har de rivit ingången. The Dome ersattes av Amundsen/Scott base 2004 som är den nvarande basen. Mer om den senare!

The Dome är också mer eller mindre förbjuden att gå in i även om de haft vissa förråd där ända tills igår då de flyttade det sista. Nu ska den nämligen rivas inom några veckor. Det är en stor kupol av aluminiumplåt som tidigare hade olika moduler inuti som forskarna bodde och arbetade i. Nu är modulerna borta sedan länge och det har bara varit ett tomt plåtskal som har använts som kallförråd till nu.

Den har varit halvt översnöad tills nu också när de är tvungna att skotta fram den eftersom de ska riva den. man kan se på bilderna hur högt snötäcket varit, det har bara varit en liten gång upplogad ner till ingången. Den mesta snön kan de ta med maskinerna, men snön som ligger kvar på taket som grävmaskinen inte når upp till kommer de att skicka upp ett gäng GA:s i linor för att skotta ner för hand. GA:s, General Assistants, är den moderna tidens slavar här på polen. Det är de som skottar snö, bär lådor, diskar och hjälper till överallt där det behövs, normalt är de GA:s på sin första säsong på polen för att senare jobba i matsalen ”The Galley”, Cargo, Heavy equipment, snickeriet eller i någon verkstad om de återvänder igen. De är nästan ideellt arbetande, även om de tjänar mer än vi Svenskar…

Bredvid The Dome ligger Skylab som är ett orange torn där det fanns laboratorier och högst upp låg ett uppehållsrum med bar, Skylab Lounge. Skylab är ett jätteförbjudet ställe som är helt förfallet, med trasiga rutor snön blåser in genom och stora snödrivor inne i rummen och i trapporna. För att komma in i Skylab går man genom tunneln av aluminium man ser på bilderna.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: