Sydpolen!!

Nu har jag landat på Sydpolen efter en mellanlandning på Ross island vid Antarktis kust där den Amerikanska basen McMurdo ligger. Första biten flög vi ett gigantiskt Boeing C-17 med fyra jetmotorer som förutom bortåt 50 passagerare hade mängder med last plus en helikopter ombord! McMurdo var precis som jag hade hört en gigantisk grushög med över 1000 innevånare. Tidigare hade de till och med ett kärnkraftverk där! runt McMurdo finns en del höga bergstoppar, högst är Mt Erebus, världens sydligaste vulkan, som är över 3000 meter hög och är orsak till hela Ross island som består av vulkaniskt grus. Den klättrade vi inte upp på, men däremot på lite över 300 meter höga Observation hill precis bredvid basen där de första expeditionerna gjorde sina observationer och mätningar. Ross island är historisk mark, härifrån utgick Scotts misslyckade försök att nå Sydpolen. Hans stuga finns fortfarande kvar! Här hade också Shackleton en bas under sin utforskning av Antarktis.

Sista sträckan till själva polen flög vi med en Hercules LC-130 med 26 passagerare och en del last.

När vi kom ur planet väntade Jim Haugen på mig och Christian med en snöskoter och körde oss till själva basen där vi fick lite info om basen och hur allt funkar här och och sedan fick vi göra vad vi ville resten av dagen!

Kylan var inte alls så farlig som jag hade väntat mig trots att det var nästan -40 och med windchill till -52. Det första vi gjorde var naturligtvis att gå till den exakta geografiska Sydpolen och ta några bilder bredvid stången som märker ut den.

Idag börjar jag dock känna av att jag är på över 3000 meters höjd över havet och att det bara var igår morse jag var på havsnivå vid McMurdo… Golvet gungar lite och orken är inte vad den borde vara… Det är dock helt normalt enligt veteranerna, och tidigare på säsongen skickade de ner en kille till McMurdo efter att han hållit på att dö av höjdsjuka här uppe. Han hade dock gjort alla fel man kan göra i den tunna luften, inklusive tränat på gymet i 35 minuter första dagen och inte talat om att han mådde dåligt.

Imorgon fredag ska vi börja montera ihop borranläggningen, dra kablar och slangar och så vidare.

Vårt bagage har fortfarande inte kommit fram, men nu är det eventuellt återfunnet och på väg till McMurdo idag!

Annonser

2 thoughts on “Sydpolen!!

  1. Precis!

    Alla riktningar utom höger och vänster är helt meningslösa här.

    Fast i verkligheten är ju den magnetiska Sydpolen ganska långt härifrån, så en kompass skulle nog inte vara helt oanvändbar egentligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: