Lite mer info om jobbet

Jag ska ju som sagt ner till Sydpolen för att borra hål i isen.

Jag ingår i ett team på 30 borroperatörer och ett gäng deployers, dem kommer vi till senare. Vi borrare jobbar treskift med 10 pers/skift. Jag är på swing shift, eftermiddag alltså. Vi borrar hål som är ca 60 cm i diameter och 2,4 km djupa genom att smälta isen med en hetvattenborr. I hålen kommer sedan deployers att sänka ner en grov kabel med 60 st optiska sensorer fördelade på den nedersta kilometern, alltihop får sedan frysa in i isen. Hittills är ett sextiotal hål borrade sedan tidigare år, vi ska borra 20 hål i år enligt planerna och nästa år ska de sista sju hålen borras.

Orsaken till hela projektet är att studera neutrinos, en elementarpartikel som bildas i kärnreaktioner, både i kärnkraftverk, i naturlig radioaktivitet men också i stjärnor som är det man vill studera.

En neutrino rör sig med ljusets hastighet reagerar i princip inte med någonting, den påverkas inte av gravitation till skillnad från ljus, den påverkas inte ens av planeter i dess väg! När ljuset från en avlägsen stjärna år oss är det påverkat av olika saker i dess väg medan en neutrino från stjärnan är opåverkad. Men en neutrino reagerar ju nästan inte med någonting, det betyder att man inte kan studera dem direkt som man kan med ljus. Men det händer ändå att en neutrino reagerar med någonting och då bildas en ljusblixt och det är orsaken till att lägga detektorn i den klara isen på Sydpolen där en ljusblixt kan synas på flera hundra meters avstånd. Eftersom de optiska sensorerna är placerade i en kub kan man räkna ut vilken riktning och energi neutrinon hade efter vilken ordning ljusblixten träffar de olika sensorerna.

Det finns hela tiden ett jämnt flöde av neutrinos från hela universum, men när en stjärna imploderar till ett svart hål eller exploderar i en nova/supernova blir det en peak i flödet och det är det man letar efter mest. En annan sak är att ljuset från en stjärna sänds ut från ytan på den medan neutrinos sänds ut från kärnan där kärnreaktionerna sker, alltså är de ett bättre sätt att studera vad som sker inuti stjärnor.

Borren består av ett borrtorn, några slangrullar, en data/styrcentral och en rad oljebrännare som värmer vattnet till 88 grader som är strax under kokpunkten på höjden vi jobbar på. själva borrningen går till så att vi börjar smälta ett hål genom det översta snölagret på 50 meter med en speciellt borr som består av en kopparkapsel som hetvattnet cirkulerar genom. Efter det börjar den riktiga isen där vi måste använda den riktiga borren. Den består av ett borrhuvud med ett munstycke som sprutar ut vatten som smälter isen och en pump överst i hålet som suger upp vattnet i hålet och cirkulerar det genom oljebrännarna och tillbaka i borrslangen. Hålen är alltså vattenfyllda ända upp till kanten hela tiden. När vi borrat färdigt drar vi upp borren och pumpen igen. Då kommer deployerteamet och sänker ner sin kabel med optiska sensorer. Efter det får hålet helt enkelt frysa igen.

Vi kommer att bo på den Amerikanka Amundsen/Scott base på geografiska sydpolen. Först flyger vi till Christchurch i Nya Zeeland, därifrån flyger vi i Herculesplan till den Amerikanska basen McMurdo på Ross island vid Antarktiska kusten. Därifrån flyger vi vidare till polen när vädret blivit tillräckligt bra för att planen ska kunna landa, det är dt när temperaturen når upp till -50 grader och det är bra sikt och lite vind. På Sydpolen kommer vi att bo i jamesways, ett mellanting mellan hus och tält. Där gick solen upp vecka 37 och kommer att vara uppe i ytterligare sex månader, så under de tre månaderna jag är där kommer solen bara att rotera runt på himlen, aldrig närma sig horisonten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: